Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Persoalannya Sekarang Pakai Ke Tidak??

2018-02-08      Clement Lucas      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Pakaian adalah istilah kolektif untuk pakaian, barang yang dikenakan pada tubuh. Pakaian boleh dibuat dari tekstil, kulit haiwan, atau bahan nipis lain yang disatukan. Memakai pakaian kebanyakannya terhad kepada manusia dan merupakan ciri hampir semua masyarakat manusia. Jumlah dan jenis pakaian yang dikenakan bergantung kepada jenis badan, sosial dan pertimbangan geografi. Sesetengah pakaian boleh menjadi jenis jantina.

Tidak ada cara mudah untuk menentukan ketika pakaian pertama kali dibangun, tetapi beberapa maklumat telah disimpulkan dengan mempelajari kutu yang memperkirakan pengenalan pakaian pada sekitar 42,000-72,000 tahun yang lalu.

Fungsi pakaian yang paling jelas adalah untuk meningkatkan keselesaan pemakai, dengan melindungi pemakai dari unsur-unsur. Di dalam iklim panas, pakaian memberikan perlindungan daripada sinar matahari atau kerosakan angin, manakala dalam iklim sejuk, sifat penebat haba pada umumnya lebih penting. Tempat perlindungan biasanya mengurangkan keperluan fungsional untuk pakaian. Sebagai contoh, kot, topi, sarung tangan, dan lapisan dangkal lain biasanya dikeluarkan apabila memasuki rumah yang hangat, terutamanya jika seseorang tinggal atau tidur di sana. Begitu juga, pakaian mempunyai aspek bermusim dan serantau, supaya bahan-bahan yang lebih nipis dan lapisan pakaian yang lebih sedikit biasanya dipakai pada musim panas dan kawasan yang lebih panas daripada yang lebih sejuk.

Pakaian boleh dan telah dalam sejarah dibuat dari pelbagai bahan yang sangat luas.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Laporan Me ngejutkan dedah perincian bagaimana Jho Low lari dengan isteri, anak.. Rup a-rupanya ada 'Kuasa Besar' sedang mel indungi Jho Low
 
 
  Jawatan PM. Akhirnya Anwar Sendiri Bersuara! Terdiam Terus 'Batu Api'...
 
 
  Azreen Manan Meninggal Dunia
 
 
  Terkejut bila tahu biodata calon Pas PRK Seri Setia!
 
 
  Lihat Cara Billionair Jack Ma Melayan Dr Mahathir di China
 
 
  Tengah malam memandu kat terowong karak.. Tengok apa yang dirak amkan! Lihat saat 46, Sudah lihat 2 kali masih rasa sangat NGERi!
 
 
  Seram..Wan ita ini tiba-tiba 'Hilang' ketika siaran langsung t elevisyen. . Bunian ? Jelmaan atau Hantu ?
 
 
  Tak tahu malu pun... Awek ganggu penumpang lelaki yang duduk sebelah cam ni..
 
 
  Gempar!! KJ Didesak Tinggalkan UMNO Segera
 
 
  Bongkar Habis! Tony Pua dedah rahsia PAC halang Najib dan Jho Low Disiasat