Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Ada apa dengan rumah tangga Laudya Chintya Bella dan Engku Emran, begini penjelasan Engku Emran..

2018-02-10      Armagan      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Penjelasan adalah satu set pernyataan yang biasanya dibina untuk menggambarkan satu set fakta yang menjelaskan sebab, konteks, dan akibat dari fakta tersebut. Keterangan mengenai fakta ini boleh membuat peraturan atau undang-undang, dan boleh memperjelas peraturan dan / atau undang-undang yang ada berkaitan dengan benda, atau fenomena yang diperiksa. Komponen penjelasan dapat tersirat, dan saling bertelur antara satu sama lain.

Penjelasan sering disokong oleh pemahaman atau norma yang boleh diwakili oleh media yang berbeza seperti muzik, teks, dan grafik. Oleh itu, penjelasan adalah tertakluk kepada tafsiran, dan perbincangan.

Dalam penyelidikan saintifik, penjelasan adalah salah satu daripada beberapa tujuan untuk penyelidikan empirikal. Penjelasan adalah cara untuk mengungkap pengetahuan baru, dan untuk melaporkan hubungan di antara pelbagai aspek fenomena yang dikaji. Penjelasan cuba menjawab soalan "mengapa" dan "bagaimana". Penjelasan mempunyai kuasa penjelasan yang berbeza. Hipotesis rasmi adalah alat teoretikal yang digunakan untuk mengesahkan penjelasan dalam penyelidikan empirikal.

Walaupun hujah-hujah cuba menunjukkan bahawa ada sesuatu, akan, atau sepatutnya, penjelasan cuba menunjukkan mengapa atau bagaimana sesuatu itu akan atau akan. Jika Fred dan Joe menangani isu sama ada kucing Fred mempunyai kutu, Joe boleh menyatakan: "Fred, kucing anda mempunyai kutu. Perhatikan kucing kini menggaru sekarang." Joe telah membuat hujah bahawa kucing mempunyai kutu. Walau bagaimanapun, jika Fred dan Joe bersetuju pada hakikat bahawa kucing itu mempunyai kutu, mereka mungkin akan mempersoalkan lagi mengapa ini begitu dan menjelaskan: "Sebab kucing mempunyai kutu adalah cuaca yang lembap."

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Laporan Me ngejutkan dedah perincian bagaimana Jho Low lari dengan isteri, anak.. Rup a-rupanya ada 'Kuasa Besar' sedang mel indungi Jho Low
 
 
  Jawatan PM. Akhirnya Anwar Sendiri Bersuara! Terdiam Terus 'Batu Api'...
 
 
  Azreen Manan Meninggal Dunia
 
 
  Terkejut bila tahu biodata calon Pas PRK Seri Setia!
 
 
  Lihat Cara Billionair Jack Ma Melayan Dr Mahathir di China
 
 
  Tengah malam memandu kat terowong karak.. Tengok apa yang dirak amkan! Lihat saat 46, Sudah lihat 2 kali masih rasa sangat NGERi!
 
 
  Seram..Wan ita ini tiba-tiba 'Hilang' ketika siaran langsung t elevisyen. . Bunian ? Jelmaan atau Hantu ?
 
 
  Tak tahu malu pun... Awek ganggu penumpang lelaki yang duduk sebelah cam ni..
 
 
  Gempar!! KJ Didesak Tinggalkan UMNO Segera
 
 
  Bongkar Habis! Tony Pua dedah rahsia PAC halang Najib dan Jho Low Disiasat