Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Ada apa dengan rumah tangga Laudya Chintya Bella dan Engku Emran, begini penjelasan Engku Emran..

Armagan      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Penjelasan adalah satu set pernyataan yang biasanya dibina untuk menggambarkan satu set fakta yang menjelaskan sebab, konteks, dan akibat dari fakta tersebut. Keterangan mengenai fakta ini boleh membuat peraturan atau undang-undang, dan boleh memperjelas peraturan dan / atau undang-undang yang ada berkaitan dengan benda, atau fenomena yang diperiksa. Komponen penjelasan dapat tersirat, dan saling bertelur antara satu sama lain.

Penjelasan sering disokong oleh pemahaman atau norma yang boleh diwakili oleh media yang berbeza seperti muzik, teks, dan grafik. Oleh itu, penjelasan adalah tertakluk kepada tafsiran, dan perbincangan.

Dalam penyelidikan saintifik, penjelasan adalah salah satu daripada beberapa tujuan untuk penyelidikan empirikal. Penjelasan adalah cara untuk mengungkap pengetahuan baru, dan untuk melaporkan hubungan di antara pelbagai aspek fenomena yang dikaji. Penjelasan cuba menjawab soalan "mengapa" dan "bagaimana". Penjelasan mempunyai kuasa penjelasan yang berbeza. Hipotesis rasmi adalah alat teoretikal yang digunakan untuk mengesahkan penjelasan dalam penyelidikan empirikal.

Walaupun hujah-hujah cuba menunjukkan bahawa ada sesuatu, akan, atau sepatutnya, penjelasan cuba menunjukkan mengapa atau bagaimana sesuatu itu akan atau akan. Jika Fred dan Joe menangani isu sama ada kucing Fred mempunyai kutu, Joe boleh menyatakan: "Fred, kucing anda mempunyai kutu. Perhatikan kucing kini menggaru sekarang." Joe telah membuat hujah bahawa kucing mempunyai kutu. Walau bagaimanapun, jika Fred dan Joe bersetuju pada hakikat bahawa kucing itu mempunyai kutu, mereka mungkin akan mempersoalkan lagi mengapa ini begitu dan menjelaskan: "Sebab kucing mempunyai kutu adalah cuaca yang lembap."

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:

loading...


Trending

  Maklumat barang rampasan bocor, Rosmah Mansor mula bersuara.
 
 
  Video Yang Disembunyi kan Dari Rakyat Sarawak
 
 
  ini respon Tun M terhadap p enghinaan zahid hamidi
 
 
  Mengejutka n! Elfira Loy punca penceraian Nazim Othman dan Bella Dally?
 
 
  Ini Jawapan Pihak Berwajib Isu Makan Coklat Ketika Pen ggeledahan Di Rumah
 
 
  Sekali lagi Tun Mahathir b ongkarkan cara mewah hidup Najib Razak yang Tak Masuk Akal
 
 
  Kata2 bekas PM DS Najip menghina PM DS Mahathir akhirnya makan diri sendiri... .!!
 
 
  Wang Lama, Sijil Kahwin Dijumpai Dalam Peti Besi Lama Setelah Berjaya Dibuka
 
 
  Najib Razak berkata Khairy Jam aluddin patut beritahu jika saya 'Tersasar'
 
 
  BUKTI! Beg tangan ini akan di bawa Rosmah Mansor ke penjara.
 
 


Lain-lain

loading...