Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Takziah! Nad Zainal Menghidap Barah Otak?

Video Hangat      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Barah otak berlaku apabila sel-sel yang tidak normal membentuk otak. Terdapat dua jenis utama tumor: tumor ganas atau kanser dan tumor jinak. Tumor kanser boleh dibahagikan kepada tumor utama yang bermula di dalam otak, dan tumor menengah yang telah tersebar dari tempat lain, dikenali sebagai tumor metastasis otak. Semua jenis tumor otak boleh menghasilkan gejala yang berbeza bergantung kepada bahagian otak yang terlibat. Gejala ini mungkin termasuk sakit kepala, sawan, masalah dengan visi, muntah, dan perubahan mental. Sakit kepala secara klasik lebih buruk pada waktu pagi dan hilang dengan muntah. Masalah yang lebih spesifik mungkin termasuk kesukaran dalam berjalan, bercakap, dan dengan sensasi. Oleh kerana penyakit itu berlaku, ketidaksadaran mungkin berlaku.

Penyebab kebanyakan tumor otak tidak diketahui. Faktor risiko yang tidak biasa termasuk neurofibromatosis yang diwarisi, pendedahan kepada vinil klorida, virus Epstein-Barr, dan radiasi pengion. Bukti untuk telefon bimbit tidak jelas. Jenis-jenis tumor utama yang paling biasa pada orang dewasa adalah meningiomas (biasanya jinak), dan astrocytomas seperti glioblastomas. Pada kanak-kanak, jenis yang paling biasa adalah medulloblastoma malignan. Diagnosis biasanya dilakukan melalui pemeriksaan perubatan bersama dengan pengimejan resonans magnetik atau tomografi. Ini kemudiannya disahkan oleh biopsi. Berdasarkan penemuan tersebut, tumor dibahagikan kepada tahap keterukan yang berbeza.

Rawatan mungkin termasuk beberapa kombinasi pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi. Ubat anticonvulsant mungkin diperlukan jika kejang berlaku. Dexamethasone dan furosemide boleh digunakan untuk mengurangkan bengkak di sekitar tumor.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:

loading...

Trending

  Budak 12 Tahun Cuba Merogol Gadis Dalam Tandas Stesen Minyak !
 
 
  Siti Nurhaliza kongsi video #BABYCTDK raih setengah juta tontonan
 
 
  Bekas Menantu Chef Wan Mengaku Murtad!!
 
 
  Saya tak tahan dia kacak sangat katanya..
 
 
  Memalukan! Bekas suami Serina ber khalwat sewaktu anak-anak di rumah, Chef Wan mula buka mulut!
 
 
  Macam Mana Dia Boleh Duduk Atas Tu? Seram Pulak Tengok
 
 
  'lantak dia laa... sapa suruh bagi (dara) kat aku....-se mua lelaki wajib tengok ini
 
 
  Viral terlantar dihospital - Bob Lokman dedah kisah disebalik lagu, taman Rashidah Utama kumpulan Wing, rupanya pinangan ditolak kerana..
 
 
  Si Comel Junior Siti Nurhaliza viral tanpa rela...
 
 
  Penonton Terkejut dengar Aliff Syukri beritahu result SPM dulu