Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Takziah! Nad Zainal Menghidap Barah Otak?

2018-03-06      Video Hangat      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Barah otak berlaku apabila sel-sel yang tidak normal membentuk otak. Terdapat dua jenis utama tumor: tumor ganas atau kanser dan tumor jinak. Tumor kanser boleh dibahagikan kepada tumor utama yang bermula di dalam otak, dan tumor menengah yang telah tersebar dari tempat lain, dikenali sebagai tumor metastasis otak. Semua jenis tumor otak boleh menghasilkan gejala yang berbeza bergantung kepada bahagian otak yang terlibat. Gejala ini mungkin termasuk sakit kepala, sawan, masalah dengan visi, muntah, dan perubahan mental. Sakit kepala secara klasik lebih buruk pada waktu pagi dan hilang dengan muntah. Masalah yang lebih spesifik mungkin termasuk kesukaran dalam berjalan, bercakap, dan dengan sensasi. Oleh kerana penyakit itu berlaku, ketidaksadaran mungkin berlaku.

Penyebab kebanyakan tumor otak tidak diketahui. Faktor risiko yang tidak biasa termasuk neurofibromatosis yang diwarisi, pendedahan kepada vinil klorida, virus Epstein-Barr, dan radiasi pengion. Bukti untuk telefon bimbit tidak jelas. Jenis-jenis tumor utama yang paling biasa pada orang dewasa adalah meningiomas (biasanya jinak), dan astrocytomas seperti glioblastomas. Pada kanak-kanak, jenis yang paling biasa adalah medulloblastoma malignan. Diagnosis biasanya dilakukan melalui pemeriksaan perubatan bersama dengan pengimejan resonans magnetik atau tomografi. Ini kemudiannya disahkan oleh biopsi. Berdasarkan penemuan tersebut, tumor dibahagikan kepada tahap keterukan yang berbeza.

Rawatan mungkin termasuk beberapa kombinasi pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi. Ubat anticonvulsant mungkin diperlukan jika kejang berlaku. Dexamethasone dan furosemide boleh digunakan untuk mengurangkan bengkak di sekitar tumor.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Bagai bumi dan langit! Inilah perbezaan pasukan Malaysia dan Indonesia di Piala AFF Suzuki Cup
 
 
  Dah tak boleh buat apa, mahkamah tolak rayuan peguam Najib.. Ini nasib Najib sekarang yang Memil ukan!!
 
 
  Ahmad Maslan jangan lompat ke PH - Nurul Izzah
 
 
  Bila Uqasha Senrose Cakap Kelantan, Pekat Betul..!!
 
 
  Lihat apa terjadi bila Najib keluar Mahkamah! Najib Tak Mahu Buat Sidang Media?
 
 
  Gelagat remaja sekarang memang cam ni ke? Tak malu pon!!
 
 
  Gerimis iringi per semadian 5 sahabat
 
 
  Jurukamera tv3 terjatuh dari bot.
 
 
  Makhluk purba ratusan tahun muncul di gua thailand.
 
 
  Pengemis terkaya di dunia.