Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

4 Beranak Mati ' Teguk Racun ' Sang Ibu Menggelupur Detik Terakhir ...

Khamaruddin      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Dalam biologi, racun adalah bahan yang menyebabkan gangguan dalam organisma, biasanya oleh reaksi kimia atau aktiviti lain pada skala molekul, apabila organisme menyerap kuantiti yang mencukupi.

Bidang perubatan (terutamanya veterinar) dan zoologi sering membezakan racun dari toksin, dan dari racun. Toksin adalah racun yang dihasilkan oleh organisma dalam alam, dan racun adalah toksin yang disuntik oleh gigitan atau menyengat (ini adalah eksklusif kepada haiwan). Perbezaan antara racun dan racun lain adalah kaedah penghantaran.

Industri, pertanian, dan sektor lain menggunakan bahan-bahan beracun untuk sebab-sebab selain toksiknya. Sebatian industri yang paling beracun telah mengaitkan lembaran data keselamatan bahan dan dikelaskan sebagai bahan berbahaya. Bahan berbahaya tertakluk kepada peraturan yang meluas mengenai pengeluaran, pemerolehan dan penggunaan dalam bidang yang bertindih dalam bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan, kesihatan awam, standard kualiti air minuman, pencemaran udara dan perlindungan alam sekitar. Oleh kerana mekanik penyebaran molekul, banyak sebatian beracun dengan cepat meresap ke dalam tisu biologi, udara, air, atau tanah pada skala molekul. Dengan prinsip entropi, pencemaran kimia biasanya mahal atau tidak dapat dibalikkan, kecuali jika agen chelating tertentu atau proses penapisan mikro boleh didapati. Agen berlapis sering lebih luas dalam skop daripada sasaran akut, dan oleh itu pengingesan mereka memerlukan pengawasan perubatan atau doktor yang berhati-hati.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:
loading...


Trending

  Heboh!! Zahid Hamidi naik angin ucapan diganggu, 1MDB Bergema Di Dewan Rakyat
 
 
  Isu HSR, TMJ Tiba-tiba Bersuara! Ini Pandangan Beliau
 
 
  Kalau kami berdosa, kami tangg unglah - Mahathir jawab KJ
 
 
  Wanita ni sengaja pura-pura tidur untuk lihat kelakuan mak mertua nya. Perha tikan apa mak mertua dia buat.T erkejut besar dia
 
 
  Dewan Rakyat Kecoh Bila Zahid Hamidi Tuduh Tun Dr Mahathir Munafik
 
 
  Bukan harga tomato saja turun, Annuar bantah kenyataan Zahid!
 
 
  Soalan Pertama Buat Mahathir. Ini Jawapan PADU Beliau!
 
 
  Ramasamy LTTE? Ini Pendedahan Mengejutk an PDRM!
 
 
  Pengumuman Terkini Menteri Ini Buatkan Ramai Ibu Bapa Gembira!
 
 
  Jho Low Berjaya Di tangkap? Ini Respons Tun Mahathir
 
 


Lain-lain

loading...