Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

4 Beranak Mati ' Teguk Racun ' Sang Ibu Menggelupur Detik Terakhir ...

Khamaruddin      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Dalam biologi, racun adalah bahan yang menyebabkan gangguan dalam organisma, biasanya oleh reaksi kimia atau aktiviti lain pada skala molekul, apabila organisme menyerap kuantiti yang mencukupi.

Bidang perubatan (terutamanya veterinar) dan zoologi sering membezakan racun dari toksin, dan dari racun. Toksin adalah racun yang dihasilkan oleh organisma dalam alam, dan racun adalah toksin yang disuntik oleh gigitan atau menyengat (ini adalah eksklusif kepada haiwan). Perbezaan antara racun dan racun lain adalah kaedah penghantaran.

Industri, pertanian, dan sektor lain menggunakan bahan-bahan beracun untuk sebab-sebab selain toksiknya. Sebatian industri yang paling beracun telah mengaitkan lembaran data keselamatan bahan dan dikelaskan sebagai bahan berbahaya. Bahan berbahaya tertakluk kepada peraturan yang meluas mengenai pengeluaran, pemerolehan dan penggunaan dalam bidang yang bertindih dalam bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan, kesihatan awam, standard kualiti air minuman, pencemaran udara dan perlindungan alam sekitar. Oleh kerana mekanik penyebaran molekul, banyak sebatian beracun dengan cepat meresap ke dalam tisu biologi, udara, air, atau tanah pada skala molekul. Dengan prinsip entropi, pencemaran kimia biasanya mahal atau tidak dapat dibalikkan, kecuali jika agen chelating tertentu atau proses penapisan mikro boleh didapati. Agen berlapis sering lebih luas dalam skop daripada sasaran akut, dan oleh itu pengingesan mereka memerlukan pengawasan perubatan atau doktor yang berhati-hati.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:

loading...


Trending

  Luar dalam buruk kedut macam lace beropol,Ro zita Che Wan sound padu Zaihani Zain.
 
 
  Lepas isu Zul Ariffi n,Syafiq Kyle dedah perangai sebenar Bapa Zahirah Macwilson terhadap dirinya.
 
 
  Ayahnya hairan bila anaknya tiap hari pergi main digunung.. sekali disiasat Dia Terkejut! Wah..ini m ainannya..
 
 
  Kelakar bila Shila Amzah kena usik selepas akad nikah.
 
 
  'Dah Nampak Tu, Diam Jelah' - Lana Nordin
 
 
  Senaman mingguan, Full HD
 
 
  Viral!! Azri AF Di penjara, Salma Mentor Meraung di Mahkamah..
 
 
  'Satu Persatu Dia Tangga lkan...' Gambar Terbaru Neelofa Jadi Tanda Tanya
 
 
  Wanita sedang bermain dengan anak kat rumah. CCTV tidak sengaja rakamkan saat yang mengerikan ! Menakutk an banyak orang!
 
 
  Ayu! Akak RX-Z buat apa tu?
 
 


Lain-lain

loading...