Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

PTPTN Tak Jadi Tangguh, Tak Bayar Diisyt iharkan Muflis!!

2018-08-07      Armagan      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

PTPTN Tak Jadi Tangguh, Tak Bayar Diisytiharkan Muflis!! Netizen: "Adoi..jnnji dicapati ke ni´╗┐.." Anda boleh scroll ke bawah tonton video terus, untuk mengetahui info yang lebih lanjut dan lengkap.

Timbalan Menteri Pelajaran Teo Nie Ching melabel keputusan kerajaan sebelum ini untuk blaklist peminjam pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebagai tidak adil. Beliau berkata ini adalah sebab mengapa kerajaan Pakatan Harapan (PH), melalui manifesto untuk pilihan raya umum ke-14, berjanji untuk mengeluarkan nama peminjam pinjaman daripada senarai hitam Jabatan Imigresen. "Ikrar itu dibuat kerana setiap warga negara mempunyai hak untuk kebebasan bergerak.

"Jika anda melihat mereka yang mengambil pinjaman bank, nama mereka tidak akan dimasukkan ke senarai hitam Jabatan Imigresen jika mereka berhenti membayar atau tidak konsisten dalam pembayaran balik mereka. Nama mereka hanya akan disenarai hitam selepas mereka diisytiharkan muflis, "katanya. Teo berkata pada masa akan datang, kerajaan perlu terlebih dahulu mengisytiharkan peminjam pinjaman PTPTN sebagai bankrap sebelum mereka boleh dimasukkan ke dalam senarai hitam Imigresen.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan di Dewan Rakyat dari Dr Azman Ismail (PH-Kuala Kedah) yang bertanya mengapa kerajaan PH membuat janji untuk mengangkat larangan perjalanan terhadap peminjam pinjaman PTPTN.

Bulan lalu, Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan, berkata bahawa nama peminjam 429,945 peminjam telah dihapuskan dari senarai hitam Jabatan Imigresen secara berperingkat-peringkat dari 24 Mei.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Laporan Me ngejutkan dedah perincian bagaimana Jho Low lari dengan isteri, anak.. Rup a-rupanya ada 'Kuasa Besar' sedang mel indungi Jho Low
 
 
  Jawatan PM. Akhirnya Anwar Sendiri Bersuara! Terdiam Terus 'Batu Api'...
 
 
  Azreen Manan Meninggal Dunia
 
 
  Terkejut bila tahu biodata calon Pas PRK Seri Setia!
 
 
  Lihat Cara Billionair Jack Ma Melayan Dr Mahathir di China
 
 
  Tengah malam memandu kat terowong karak.. Tengok apa yang dirak amkan! Lihat saat 46, Sudah lihat 2 kali masih rasa sangat NGERi!
 
 
  Seram..Wan ita ini tiba-tiba 'Hilang' ketika siaran langsung t elevisyen. . Bunian ? Jelmaan atau Hantu ?
 
 
  Tak tahu malu pun... Awek ganggu penumpang lelaki yang duduk sebelah cam ni..
 
 
  Gempar!! KJ Didesak Tinggalkan UMNO Segera
 
 
  Bongkar Habis! Tony Pua dedah rahsia PAC halang Najib dan Jho Low Disiasat