Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Berita Baik Gaji Minimum Dinaikkan dan Setaraf di Semua Negeri!!

2018-09-05      Video Hangat      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Berita Baik Gaji Minimum Dinaikkan dan Setaraf di Semua Negeri!! Anda boleh scroll ke bawah tonton video terus, untuk mengetahui info yang lebih lanjut dan lengkap.

Malaysia akan mempunyai upah minimum seragam sebanyak RM1,050 sebulan atau RM5.05 sejam mulai tahun depan. Jabatan Perdana Menteri berkata dalam satu kenyataan pada Rabu bahawa langkah itu, yang akan berkuatkuasa mulai Jan1, 2019, dibuat berdasarkan saranan Majlis Perundingan Upah Kebangsaan (MPGN). Cadangan dibuat selepas Perintah Gaji Minimum 2016 diteliti oleh majlis. Pada masa itu, perintah tersebut telah memperuntukkan gaji bulanan minimum RM1,000 untuk Semenanjung Malaysia dan RM920 untuk Malaysia timur.

"Tiada subsidi akan diberikan kepada majikan kerana kekangan kewangan semasa yang dihadapi oleh kerajaan," kata kenyataan itu. Peningkatan gaji minimum dikatakan sesuai dengan keadaan ekonomi semasa. "Bagaimanapun, kita harus waspada terhadap kenaikan gaji yang drastik yang boleh membawa kepada masalah lain kepada industri dan menjejaskan daya saing ekonomi negara.

"Oleh itu, upah minimum perlu ditingkatkan secara beransur-ansur supaya perniagaan, terutama perniagaan kecil, tidak dipaksa untuk ditutup kerana peningkatan secara mendadak dalam kos operasi," kata kenyataan itu. Perniagaan dan majikan juga digesa supaya tidak menaikkan harga barangan dan perkhidmatan berikutan peningkatan gaji minimum memandangkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna diminta memantau keadaan dengan lebih dekat.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Saat memal ukan..! Tak sangka akan berlaku kejadian seperti ini
 
 
  'Tak sangka rambut hajah karat jugak !' — Terupload foto freehair, NEELOFA jadi bahan Makcik Puaka
 
 
  Kejutan Kayveas: 'Saya penyokong Dr M dan Anwar' ! Lihat apa yang dia cakap..
 
 
  Harap Dr. M tidak berdendam - Najib
 
 
  Terkini : Tengku Abdullah Tiada Komen! Tunku Azizah Menangis
 
 
  Kena Karma! Doktor muda ini dipecat setelah menyerang pemandu Uber yang malang ini
 
 
  Terkini: Kenyataan Berani Mak Cik! 'Mahathir Pun Tak Betul!'
 
 
  Dia menembak sendiri dengan senapang di dalam air.. Saat peluru pancut keluar, semua orang lihat sampai tidak berani ber nafas..!
 
 
  Wanita ini pura-pura tidur saat mertua masuk biliknya, lalu hal yang tak disangka ini terjad i..!
 
 
  Masyaallah !!..Antara Tsunami Terburuk Dalam Sejarah