Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Lihat! Ternyata Kota Palu mengadakan parti baru-baru ini sebelum ia dilanda tsunami dan gempa bumi

2018-09-30      Dunia Video      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Belum selesai membaiki infrastruktur pembangunan selepas gempa bumi di Lombok, Indonesia kembali terguncang oleh gempa bumi. Sekarang ini adalah giliran Kota Palu, Sulawesi Tengah, yang dilanda bencana alam yang sama. Dilaporkan gempa berukuran 7.4 pada skala Richter dan gelombang tsunami melanda bandar raya ini pada hari Jumaat (28/9/2018) pada 17.02.44 WIB. Bandar Palu telah hancur kerana tersapu oleh gelombang Tsunami, hampir sama dengan Aceh pada waktu itu.

Melaporkan dari laman web m.wowkeren.com, hari sebelum tsunami, pada hari Khamis (27/9), Palu City mengadakan pesta merayakan Ulang Tahun ke-40. Ini terbukti dengan muat naik Instagram peribadi Datuk Bandar Palu, Pasha Ungu. Dalam muat naik Instagram peribadinya, dilihat bahawa Pasha dan beberapa rakan lain, termasuk isterinya, memakai pakaian adat untuk menghadiri pesta perayaan.

Upacara ulang tahun ke-40 kota tukul yang diadakan di halaman pejabat pemerintah kota adalah tukul dan ditambah dengan peninggalan bendera 34 provinsi di Indonesia di Dataran Vatulemo sebagai bentuk penguatan dalam merealisasikan Bhinneka Ika tunggal dari tukul untuk Indonesia. " Pasha menulis dalam muat naik Instagramnya.

Selain itu, Pasha juga menunjukkan melalui Instastory, melihatnya bercakap dengan Timbalan Datuk Bandar Palu, Hidayat. "Assalamualaikum Indonesia. Sekarang kita berada di peringkat Palu Nomoni, "kata Pasha. "Apa rancangan malam ini?" Pasha bertanya kepada Hidayat. "Pembukaan Pesona Palu Nomoni 3 Tahun 2018" Hidayat menjawab,

Mudah-mudahan saudara-saudara kita selalu ada perlindungannya, dan semoga pemerintah segera mengedarkan bantuan kepada para korban.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Bagai bumi dan langit! Inilah perbezaan pasukan Malaysia dan Indonesia di Piala AFF Suzuki Cup
 
 
  Dah tak boleh buat apa, mahkamah tolak rayuan peguam Najib.. Ini nasib Najib sekarang yang Memil ukan!!
 
 
  Ahmad Maslan jangan lompat ke PH - Nurul Izzah
 
 
  Bila Uqasha Senrose Cakap Kelantan, Pekat Betul..!!
 
 
  Lihat apa terjadi bila Najib keluar Mahkamah! Najib Tak Mahu Buat Sidang Media?
 
 
  Gelagat remaja sekarang memang cam ni ke? Tak malu pon!!
 
 
  Gerimis iringi per semadian 5 sahabat
 
 
  Makhluk purba ratusan tahun muncul di gua thailand.
 
 
  Jurukamera tv3 terjatuh dari bot.
 
 
  Pengemis terkaya di dunia.