Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Selamat datang ke Kampung Ular..

2018-10-15      Dunia Video      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Ular adalah salah satu daripada haiwan yang menjalar yang agak menakutkan bagi sesetengah orang. Malah, haiwan menjalar itu dikaitkan dengan kesan menakutkan.

Tetapi semua persepsi itu tidak berlaku untuk masyarakat di Blok 3 Desa Kertasura, Kabupaten Kapetak, Kabupaten Cirebon. Kebanyakan penduduk di Blok 3 bergantung kepada hasil tangkapan ular.

Ular yang ditangkap diproses sekali lagi untuk kulit dan dijual kepada pengumpul. Salah satu usahawan bahan mentah ular, Tosin (41) mendakwa sejak tahun 2005 beliau telah terlibat dalam dunia haiwan ular.

"Pada mulanya saya hanya mencari ular menjual, tapi dari masa ke masa banyak orang bertanya dan diberi input untuk membuka perniagaan pemprosesan kulit ular, jadi ya, saya dan keluarga saya bekerja pada kulit ular," katanya. Tosin mendakwa bahawa dari zaman kanak-kanak ia biasa dengan spesies ternakan yang menakutkan ini.

Kedekatannya dengan ular juga menurun dari bapanya, bahkan bakatnya menurun kepada anaknya. Beliau berkata, ular yang ditangkap itu adalah ular yang khusus tinggal di dalam air asin, segar dan payau.

Ular yang diambil adalah reptilia yang dianggap sebagai perosak bagi petani, peternak dan petani. "Saya tidak mengambil ular yang habitat di darat kerana peraturannya, mesti ada izin, selain itu penangkapan itu terhad dan mesti ada pembiakan," kata Tosin. Tosin mendakwa bahawa aktiviti pemprosesan kulit ular tidak dilakukan setiap kali.

Tosin menangkap ular apabila cuaca memasuki musim hujan. Beliau berkata, semasa musim hujan, pengeluaran bahan kulit ular boleh mencapai 5 kuintal sehari. Kulit ular diambil secara langsung oleh pengumpul dengan harga antara Rp 3000 hingga Rp 50 ribu per kulit.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Best siot!! Uqasha Senrose Kena Gomol Dengan Sepupu Lelaki #uqasha #k ontroversi
 
 
  Fuhh!! Boleh Pulak Perdana Ni Main Kejar Kejar Dengan Polis
 
 
  Kereta Baru Ini D ikuburkan Selama 50 Tahun Untuk 'Tujuan' INI.. !!
 
 
  Al-Fatihah Zaibo Meninggal Dunia.. 'Sempat Takbir tiga kali sebelum Rebah..'
 
 
  BIADAP!!.. Jijiknya perbuatan perempuan ni..Hati2 Kalau buat facial muk a..takut jadi macam ni..peremp uan ni tak senonoh betul..
 
 
  Dirakam oleh Kamera Drone, Ratusan Duyung di Laut Membuat Orang Aneh.
 
 
  Pengasuh mengamuk bila bayi pecahkan gelas.. Kucing per tahankan bayi dari pengasuh!
 
 
  Tragis! Detik Tengku Adnan Di Tahan SPRM..!
 
 
  Nak tunjuk HEBAT sangat memotong dekat corner, tu habuan dia
 
 
  Penyelam ini terkejut! Melihat terdapat banyak pat ung-patung di laut, tiba-tiba ternyata ... WOOW