Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Anda tidak akan percaya ini yang berlaku saat Tun M tiba di Jepun menerima Anugerah Tertinggi Jepun!!

2018-11-13      Video Hangat      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Sebelum kita melihat apa yang berlaku saat Tun M tiba di Jepun untuk menerima Anugerah Tertinggi Jepun, mari kita lihat dahulu definisi Order of the Paulownia Flowers.

Perintah Bunga Paulownia adalah perintah yang disampaikan oleh kerajaan Jepun. Ditubuhkan pada tahun 1888 semasa Pemulihan Meiji sebagai anugerah tertinggi dalam Order of the Rising Sun; Walau bagaimanapun, sejak tahun 2003 ia telah menjadi Perintah dalam haknya sendiri. Satu-satunya gred perintah itu adalah Grand Cordon Ordo Bunga Paulownia, yang lebih tinggi daripada Order of the Rising Sun tetapi lebih rendah daripada Order of the Chrysanthemum.

Secara tradisinya, perintah itu telah diberikan kepada ahli-ahli politik, mantan perdana menteri dan menteri kabinet kanan, diplomat dan hakim. Ia boleh diberikan secara anumerta, dan adalah yang tertinggi kerap dianugerahkan kehormatan dalam sistem penghormatan Jepun. Anugerah tidak dibuat setiap tahun; hanya 24 individu yang telah dihiasi dengan perintah itu sejak tahun 2003: 18 orang Jepun (tiga selepas mati), tiga orang Amerika (keturunan Jepun, Senator Amerika Syarikat Daniel Inouye), seorang India (bekas Perdana Menteri India, Dr. Manmohan Singh), satu Singapura (Perdana Menteri pertama Singapura, Encik Lee Kuan Yew, dianugerahkan secara anumerta) dan seorang rakyat Malaysia (Perdana Menteri Malaysia keempat dan kini, Dr. Mahathir Mohamad).

Lencana untuk Perintah adalah salib gilt dengan sinar enamel putih, yang mengandungi lambang tengah cakera matahari enam enam merah yang dikelilingi oleh sinar merah, dan dengan tiga bunga paulownia di antara setiap lengan salib.

Sekarang mari kita tonton video di bawah untuk mengetahui apa yang berlaku saat Tun M tiba di Jepun untuk menerima Anugerah Tertinggi Jepun.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Detik - Perginya Muhamad Adib 'Al F atihah'..
 
 
  Mengejutka n! Ini Jawapan Tun Dr Mahathir Isu Nurul Izzah Letak Jawatan!
 
 
  Menggempar kan!! Sedang solat tahajjud dituduh mencuri, lelaki dipukul sehingga Meninggal Dunia di masjid..
 
 
  TERGEMPAR! ! Ultras harimau malaya selamat kan isteri Tan cheng hoe dari amukkan penyokong vietnam.
 
 
  Tutup periuk nasi pence ramah... ini jawab Mujahid yang Menge jutkan!!
 
 
  Pemimpin Umno keluar parti antara punca Nurul Izzah letak jawatan
 
 
  Sungguh me ngharukan. . sewaktu pemakaman saudara Adib, anggota bomba yang terkorban dengan penuh tragis..
 
 
  Nurul Izzah letak jawatan, negara rugi RM47 bilion
 
 
  Terkini : Hiba Hati Seorang Bapa - Muhammad Adib
 
 
  Manusia yang mengaku sebagai tuhan..