Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Mengejutkan! Ini kenyataan menteri pertahanan Mat Sabu selepas anaknya ditahan polis! Tak sangka sebagai bapa dia boleh cakap cam ni.. Tak tahu anaknya dapat bertahan tak lepas dengar kenyataan bapa dia..

2019-01-06      Video Hangat      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Sebelum kita melihat kenyataan Menteri Pertahanan Mat Sabu selepas anaknya ditahan polis, mari kita lihat dahulu kerjaya politik Mat Sabu.

Kerjaya politik Mat Sabu bermula apabila beliau menyertai Pergerakan Pemuda Islam Malaysia (ABIM) pada tahun 1975. Beliau menyertai PAS pada tahun 1981.

Beliau ditahan dua kali di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA): dari tahun 1984 hingga 1986 atas dakwaan terlibat dalam pergerakan pelampau, dan dari 1987 hingga 1989 semasa Ops Lalang (Operasi Lalang).

Selepas dia ditangkap di bawah Ops Lalang, beliau ditahan di Pusat Tahanan Kamunting bersama Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng dari Parti Tindakan Demokratik (DAP). Selama dua tahun di pusat tahanan, Mat Sabu menjadi kawan dengan Lims, terutama yang lebih muda, persahabatan yang bertahan hingga ke hari ini.

Pada pilihan raya umum ke-14 pada Mei 2018, Pakatan Harapan menang. Pada 13 Mei 2018, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menamakan tiga ahli kabinetnya bersama dengan Majlis Orang Cemerlang (CEP). Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Muhyiddin Yassin dijadikan Menteri Dalam Negeri, setiausaha agung DAP Lim Guan Eng telah dilantik Menteri Kewangan, sementara presiden AMANAH Mat Sabu dinamakan Menteri Pertahanan.

Pada 28 Jun 2018, Mat Sabu mengumumkan bahawa Malaysia akan menarik balik tenteranya yang ditempatkan di Arab Saudi untuk mencerminkan neutraliti negara di rantau ini.

Sekarang mari kita tonton video di bawah untuk mengetahui kenyataan Menteri Pertahanan Mat Sabu selepas anaknya ditahan polis.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Saat memal ukan..! Tak sangka akan berlaku kejadian seperti ini
 
 
  'Tak sangka rambut hajah karat jugak !' — Terupload foto freehair, NEELOFA jadi bahan Makcik Puaka
 
 
  Kejutan Kayveas: 'Saya penyokong Dr M dan Anwar' ! Lihat apa yang dia cakap..
 
 
  Harap Dr. M tidak berdendam - Najib
 
 
  Terkini : Tengku Abdullah Tiada Komen! Tunku Azizah Menangis
 
 
  Kena Karma! Doktor muda ini dipecat setelah menyerang pemandu Uber yang malang ini
 
 
  Terkini: Kenyataan Berani Mak Cik! 'Mahathir Pun Tak Betul!'
 
 
  Dia menembak sendiri dengan senapang di dalam air.. Saat peluru pancut keluar, semua orang lihat sampai tidak berani ber nafas..!
 
 
  Wanita ini pura-pura tidur saat mertua masuk biliknya, lalu hal yang tak disangka ini terjad i..!
 
 
  Masyaallah !!..Antara Tsunami Terburuk Dalam Sejarah