Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Beginilah Ekspresi Donald Trump Saat Ayat Alquran Dibacakan

Armagan      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Al-Quran secara harfiah bermaksud "pembacaan"; juga mengutuk Al-Quran adalah teks agama Islam utama, yang mana umat Islam percaya sebagai wahyu dari Allah. Ia secara meluas dianggap sebagai karya terbaik dalam kesusasteraan bahasa Arab klasik.

Umat Islam percaya bahawa Al-Quran secara lisan didedahkan oleh Allah kepada Muhammad melalui malaikat Jibril, secara beransur-ansur dalam tempoh kira-kira 23 tahun, bermula pada 22 Disember 609 M, ketika Muhammad 40 tahun, dan menyimpulkan pada tahun 632 tahun kematian. Umat Islam menganggap Quran sebagai mukjizat yang paling penting dari Muhammad, bukti kenabiannya, dan kemunculan beberapa mesej ilahi yang bermula dengan mesej yang diturunkan kepada Adam dan berakhir dengan Muhammad. Perkataan "Quran" berlaku kira-kira 70 kali dalam teks Al-Quran, walaupun nama dan kata-kata yang berbeza juga dikatakan sebagai rujukan kepada Al-Quran.

Mengikut naratif tradisional, beberapa sahabat Muhammad berkhidmat sebagai ahli tulis dan bertanggungjawab menulis ayat-ayat. Tidak lama selepas kematian Muhammad, Al-Quran dikumpulkan oleh para sahabatnya yang menulis dan menghafal sebahagian daripadanya. Kod-kodi ini mempunyai perbezaan yang mendorong Khalifah Uthman untuk menubuhkan versi standard yang kini dikenali sebagai codex Uthman, yang secara amnya dianggap sebagai asas al-Quran yang diketahui hari ini. Walau bagaimanapun, ada pembacaan variasi, dengan kebanyakan perbezaan kecil dalam makna.

Al-Quran menganggap kisah-kisah besar dalam kitab-kitab Alkitab. Ia meringkaskan sebahagian, panjang lebar pada orang lain dan, dalam beberapa kes, membentangkan akaun alternatif dan tafsiran peristiwa.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:

loading...


Trending

  Luar dalam buruk kedut macam lace beropol,Ro zita Che Wan sound padu Zaihani Zain.
 
 
  Lepas isu Zul Ariffi n,Syafiq Kyle dedah perangai sebenar Bapa Zahirah Macwilson terhadap dirinya.
 
 
  Ayahnya hairan bila anaknya tiap hari pergi main digunung.. sekali disiasat Dia Terkejut! Wah..ini m ainannya..
 
 
  Kelakar bila Shila Amzah kena usik selepas akad nikah.
 
 
  'Dah Nampak Tu, Diam Jelah' - Lana Nordin
 
 
  Senaman mingguan, Full HD
 
 
  Viral!! Azri AF Di penjara, Salma Mentor Meraung di Mahkamah..
 
 
  'Satu Persatu Dia Tangga lkan...' Gambar Terbaru Neelofa Jadi Tanda Tanya
 
 
  Wanita sedang bermain dengan anak kat rumah. CCTV tidak sengaja rakamkan saat yang mengerikan ! Menakutk an banyak orang!
 
 
  Ayu! Akak RX-Z buat apa tu?
 
 


Lain-lain

loading...