Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Pasca Pembakaran Masjid, Tiba-tiba Ribuan Burung Hitam Bersuara Menakutkan Menyerbu Texas

Khamaruddin      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Burung hitam biasa (Turdus merula) adalah spesies thrush sejati. Ia juga dipanggil burung hitam Eurasia (terutamanya di Amerika Utara, untuk membezakannya dari Burung Hitam Dunia Baru yang tidak berkaitan), atau hanya burung hitam di mana ini tidak menyebabkan kekeliruan dengan spesies tempatan yang serupa. Ia berkembang di Eropah, Asia, dan Afrika Utara, dan telah diperkenalkan ke Australia dan New Zealand. Ia mempunyai sejumlah subspesies di seluruh julatnya yang besar; beberapa subspesies Asia kadang-kadang dianggap sebagai spesies penuh. Bergantung kepada latitud, burung hitam lazimnya boleh bermastautin, sebahagiannya berpindah, atau sepenuhnya berhijrah.

Laki-laki subspesies yang mencalonkan, yang terdapat di seluruh kebanyakan Eropah, semuanya hitam kecuali untuk cincin mata dan tagihan kuning dan mempunyai lagu yang kaya dan merdu; wanita dewasa dan remaja mempunyai kebanyakan bulu coklat gelap. Spesies ini membiak di hutan dan taman-taman, membina sarang berbentuk kemas, lumpur berbentuk lumpur. Ia adalah omnivorous, makan pelbagai serangga, cacing tanah, buah beri, dan buah-buahan.

Kedua-dua jantina adalah wilayah di tempat pembiakan, dengan memaparkan ancaman yang tersendiri, tetapi lebih gigih semasa penghijrahan dan di kawasan musim sejuk. Pasangan tinggal di wilayah mereka sepanjang tahun di mana iklim cukup sederhana. Spesies yang biasa dan mudah dilihat ini telah menimbulkan beberapa rujukan sastera dan budaya, yang kerap berkaitan dengan lagunya.

Burung hitam biasa digambarkan oleh Linnaeus dalam edisi ke 10 nya Systema Naturae pada tahun 1758 sebagai Turdus merula (ditandai sebagai T. ater, rostro palpebrisque fulvis).

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:

loading...


Trending

  Luar dalam buruk kedut macam lace beropol,Ro zita Che Wan sound padu Zaihani Zain.
 
 
  Lepas isu Zul Ariffi n,Syafiq Kyle dedah perangai sebenar Bapa Zahirah Macwilson terhadap dirinya.
 
 
  Ayahnya hairan bila anaknya tiap hari pergi main digunung.. sekali disiasat Dia Terkejut! Wah..ini m ainannya..
 
 
  Kelakar bila Shila Amzah kena usik selepas akad nikah.
 
 
  'Dah Nampak Tu, Diam Jelah' - Lana Nordin
 
 
  Senaman mingguan, Full HD
 
 
  Viral!! Azri AF Di penjara, Salma Mentor Meraung di Mahkamah..
 
 
  'Satu Persatu Dia Tangga lkan...' Gambar Terbaru Neelofa Jadi Tanda Tanya
 
 
  Wanita sedang bermain dengan anak kat rumah. CCTV tidak sengaja rakamkan saat yang mengerikan ! Menakutk an banyak orang!
 
 
  Ayu! Akak RX-Z buat apa tu?
 
 


Lain-lain

loading...