Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Pasca Pembakaran Masjid, Tiba-tiba Ribuan Burung Hitam Bersuara Menakutkan Menyerbu Texas

Khamaruddin      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Burung hitam biasa (Turdus merula) adalah spesies thrush sejati. Ia juga dipanggil burung hitam Eurasia (terutamanya di Amerika Utara, untuk membezakannya dari Burung Hitam Dunia Baru yang tidak berkaitan), atau hanya burung hitam di mana ini tidak menyebabkan kekeliruan dengan spesies tempatan yang serupa. Ia berkembang di Eropah, Asia, dan Afrika Utara, dan telah diperkenalkan ke Australia dan New Zealand. Ia mempunyai sejumlah subspesies di seluruh julatnya yang besar; beberapa subspesies Asia kadang-kadang dianggap sebagai spesies penuh. Bergantung kepada latitud, burung hitam lazimnya boleh bermastautin, sebahagiannya berpindah, atau sepenuhnya berhijrah.

Laki-laki subspesies yang mencalonkan, yang terdapat di seluruh kebanyakan Eropah, semuanya hitam kecuali untuk cincin mata dan tagihan kuning dan mempunyai lagu yang kaya dan merdu; wanita dewasa dan remaja mempunyai kebanyakan bulu coklat gelap. Spesies ini membiak di hutan dan taman-taman, membina sarang berbentuk kemas, lumpur berbentuk lumpur. Ia adalah omnivorous, makan pelbagai serangga, cacing tanah, buah beri, dan buah-buahan.

Kedua-dua jantina adalah wilayah di tempat pembiakan, dengan memaparkan ancaman yang tersendiri, tetapi lebih gigih semasa penghijrahan dan di kawasan musim sejuk. Pasangan tinggal di wilayah mereka sepanjang tahun di mana iklim cukup sederhana. Spesies yang biasa dan mudah dilihat ini telah menimbulkan beberapa rujukan sastera dan budaya, yang kerap berkaitan dengan lagunya.

Burung hitam biasa digambarkan oleh Linnaeus dalam edisi ke 10 nya Systema Naturae pada tahun 1758 sebagai Turdus merula (ditandai sebagai T. ater, rostro palpebrisque fulvis).

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:
loading...


Trending

  Heboh!! Zahid Hamidi naik angin ucapan diganggu, 1MDB Bergema Di Dewan Rakyat
 
 
  Isu HSR, TMJ Tiba-tiba Bersuara! Ini Pandangan Beliau
 
 
  Kalau kami berdosa, kami tangg unglah - Mahathir jawab KJ
 
 
  Wanita ni sengaja pura-pura tidur untuk lihat kelakuan mak mertua nya. Perha tikan apa mak mertua dia buat.T erkejut besar dia
 
 
  Dewan Rakyat Kecoh Bila Zahid Hamidi Tuduh Tun Dr Mahathir Munafik
 
 
  Bukan harga tomato saja turun, Annuar bantah kenyataan Zahid!
 
 
  Soalan Pertama Buat Mahathir. Ini Jawapan PADU Beliau!
 
 
  Ramasamy LTTE? Ini Pendedahan Mengejutk an PDRM!
 
 
  Pengumuman Terkini Menteri Ini Buatkan Ramai Ibu Bapa Gembira!
 
 
  Jho Low Berjaya Di tangkap? Ini Respons Tun Mahathir
 
 


Lain-lain

loading...