Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Informasi

Begini garis tangan orang yang bakal kaya dan sukses. Yuk cek telapak tangan kamu sekarang..

2018-01-12      Armagan      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Palmistry, atau chiromancy (juga disebut cheiromancy; dari bahasa Yunani kheir (tangan) dan manteia (ramalan), adalah tuntutan pencirian dan meramalkan masa depan melalui kajian sawit, yang juga dikenali sebagai membaca sawit atau chirologi. Amalan ini ditemui di seluruh dunia, dengan pelbagai variasi budaya. Mereka yang mengamalkan biasanya dipanggil palmis, pembaca sawit, pembaca tangan, penganalisis tangan, atau ahli chirologis.

Terdapat banyak-sering menafsirkan-tafsiran pelbagai baris dan ciri-ciri palmar di pelbagai sekolah palmistry. Percanggahan ini antara tafsiran yang berbeza, serta kekurangan sokongan empirikal untuk ramalan palmistry, menyumbang kepada persepsi tapak tangan sebagai pseudoscience di kalangan ahli akademik.

Palmistry adalah amalan biasa untuk banyak tempat yang berlainan di daratan Eurasia; ia telah diamalkan dalam budaya India, Tibet, China, Persia, Sumeria, Palestin dan Babilonia yang bersejarah.

Akupunktur Yoshiaki Omura menggambarkan akarnya dalam astrologi Hindu (dikenali dalam Sanskrit sebagai jyotish), Cina Yijing (I Ching), dan Roma (Gypsy) peramal. Beberapa ribu tahun yang lalu, ajaran Hindu Valmiki diperkirakan telah menulis sebuah buku yang terdiri dari 567 stanza, tajuk yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris sebagai Ajaran Valmiki Maharshi pada Palmistry Lelaki. Dari India, seni sawit merebak ke China, Tibet, Mesir, Persia dan ke negara-negara lain di Eropah. Dari India, tapak tangan berkembang ke Greece di mana Anaxagoras mengamalkannya. Aristotle (384-322 BCE) menemui sebuah risalah mengenai subjek kelapa sawit di atas sebuah mezbah Hermes, yang kemudiannya dikemukakan kepada Alexander the Great (356-323 BCE), yang sangat berminat untuk memeriksa watak pegawainya dengan menganalisis garis di tangan mereka.

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  'Tak sangka rambut hajah karat jugak !' — Terupload foto freehair, NEELOFA jadi bahan Makcik Puaka
 
 
  Kejutan Kayveas: 'Saya penyokong Dr M dan Anwar' ! Lihat apa yang dia cakap..
 
 
  Harap Dr. M tidak berdendam - Najib
 
 
  Terkini : Tengku Abdullah Tiada Komen! Tunku Azizah Menangis
 
 
  Kena Karma! Doktor muda ini dipecat setelah menyerang pemandu Uber yang malang ini
 
 
  Terkini: Kenyataan Berani Mak Cik! 'Mahathir Pun Tak Betul!'
 
 
  Masyaallah !!..Antara Tsunami Terburuk Dalam Sejarah
 
 
  Menakutkan Orang! Pekerja buka keranda nak check, baru saja buka terus Terkejut Sampai Lompat Jauh!
 
 
  Detik - Gelaran Di Tarik ! Sesuatu Terjadi Lihat ....
 
 
  Terkini: Kenapa Najib kini jadi Kaki Troll ?? Ini jawapa nnya...