Dunia Harian 

Isu semasa, informasi, hiburan, dll

>> Gaya Hidup

Lari ke Acheh, Kegiatan Datuk Vida Terbongkar

2018-02-06      Armagan      Report

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Aceh adalah provinsi Indonesia. Wilayah ini terletak di hujung utara Sumatra. Ibu kotanya adalah Banda Aceh. Ia terletak berhampiran dengan Kepulauan Andaman dan Nicobar India dan dipisahkan dari mereka oleh Laut Andaman. Penduduknya mempunyai peratusan tertinggi umat Islam di Indonesia, yang kebanyakannya hidup menurut adat dan hukum Syariah.

Terdapat 10 kumpulan etnik pribumi di rantau ini, yang terbesar adalah orang Aceh, yang menyumbang kira-kira 80% hingga 90% penduduk di rantau ini. Aceh dianggap sebagai tempat penyebaran Islam di Indonesia bermula, dan merupakan faktor utama penyebaran Islam di Asia Tenggara. Islam mencapai Aceh (Kerajaan Fansur dan Lamuri) sekitar 1250 M. Pada awal abad ketujuh belas, Kesultanan Aceh adalah negeri yang paling kaya, berkuasa dan ditanam di rantau Selat Melaka. Aceh mempunyai sejarah kemerdekaan politik dan penentangan terhadap kontrol oleh pihak luar, termasuk bekas penjajah Belanda dan pemerintah Indonesia.

Aceh mempunyai sumber alam semulajadi dari minyak dan gas asli dengan beberapa perkiraan bahwa cadangan gas Aceh adalah salah satu yang terbesar di dunia. Sesuai dengan kebanyakan Indonesia, ia adalah kawasan konservatif yang religius. Aceh adalah titik paling dekat dengan pusat gempa bumi dan tsunami di Lautan Hindi 2004, yang menghancurkan sebahagian besar pantai barat provinsi itu. Kira-kira 170,000 orang Indonesia terbunuh atau hilang dalam bencana itu. Bencana ini membantu mendesak perjanjian damai antara pemerintah Indonesia dan Gerakan Aceh Merdeka (GAM).

Sila tonton video:


Like facebook fan page untuk dapatkan info terkini:


Trending

  Laporan Me ngejutkan dedah perincian bagaimana Jho Low lari dengan isteri, anak.. Rup a-rupanya ada 'Kuasa Besar' sedang mel indungi Jho Low
 
 
  Jawatan PM. Akhirnya Anwar Sendiri Bersuara! Terdiam Terus 'Batu Api'...
 
 
  Azreen Manan Meninggal Dunia
 
 
  Terkejut bila tahu biodata calon Pas PRK Seri Setia!
 
 
  Lihat Cara Billionair Jack Ma Melayan Dr Mahathir di China
 
 
  Tengah malam memandu kat terowong karak.. Tengok apa yang dirak amkan! Lihat saat 46, Sudah lihat 2 kali masih rasa sangat NGERi!
 
 
  Seram..Wan ita ini tiba-tiba 'Hilang' ketika siaran langsung t elevisyen. . Bunian ? Jelmaan atau Hantu ?
 
 
  Tak tahu malu pun... Awek ganggu penumpang lelaki yang duduk sebelah cam ni..
 
 
  Gempar!! KJ Didesak Tinggalkan UMNO Segera
 
 
  Bongkar Habis! Tony Pua dedah rahsia PAC halang Najib dan Jho Low Disiasat